Felt Sense

16 februari t/m 24 augustus 2024

 

Felt Sense van de Finse beeldend kunstenaar Dafna Maimon daagt de bezoeker uit om opvattingen en overtuigingen over denken versus voelen te onderzoeken. Vaak worden denken en voelen gezien als tegenstellingen, maar is er eigenlijk wel zo’n scherpe scheiding tussen lichaam en geest?

 

Felt Sense bestaat uit verschillende onderdelen die samen een geheel vormen. Het werk van Maimon draait vaak om de relatie die we ervaren tussen ons lichaam en de natuur. Wat is verstand, en wat is instinct? De tentoonstelling Felt Sense bezoek je vanaf 16 februari 2024.

 

Felt Sense

Bij binnenkomst in de ruimte zie je een tunnel van dieprood fluweel: een stuk ‘darm’. Betreed deze om onderdeel te worden van de film Heartburn. Deze ‘instructievideo’ en (deel van een) darm ontwierp Maimon voor de Biënnale van Helsinki in 2021, en nodigt bezoekers uit voor een zintuiglijke verkenning van het spijsverteringsstelsel. Maimon gebruikte voor deze installatie tientallen meter fluweel, een materiaal dat nauw verwant is aan trijp.

 

Door eenvoudige instructies te volgen leer je het karakter en de kwaliteiten van een van de hardst werkende systemen van het menselijk lichaam kennen: het verteringsstelsel van mond tot anus. Wat nemen we op en wat laten we los? Maimon gebruikt de analogie van ons digestieve systeem om meer te vertellen over de relatie tussen ons lichaam en ons hoofd.

 

Ook zijn twee andere kunstwerken te zien: de sculptuur “Mother Tonguing” en het nieuwe videokunstwerk “A Unique Week”. Deze video werd in samenwerking met Andrew Kerton speciaal voor de tentoonstelling, in opdracht van Oyfo Kunstpodium, gemaakt en geproduceerd in de winter van 2023/2024 in het Finse sneeuwlandschap. In de video onderzoekt de kunstenaar op een speelse wijze de menselijke voortplanting. Ze nemen vooral onze Westerse aannames over de verhouding tussen de eicel en de spermacel onder de loep. Bezoekers worden uitgenodigd mee te denken: wat is eigenlijk de waarheid en wat een fabel?

 

Over Dafna Maimon  

In haar werk zoekt Maimon (1982) vaak naar de onderliggende redenen voor ons eigen gedrag, en hoe onze levens afhankelijk zijn van onze omgeving en onze relaties met anderen. Welke culturele en persoonlijke overtuigingen bepalen onze keuzes, en hoe beïnvloeden ze onze levens? Maimons werk biedt handvatten om creativiteit en spel in te zetten om onszelf op een vriendelijke manier onder de loep te nemen. De van oorsprong Finse kunstenaar ontving een BA van de Gerrit Rietveld Academie en een MA van het Sandberg Instituut Amsterdam. Maimon won veel prijzen met haar werk, waaronder de Dreamplan Live Grant van het Mondriaan Fonds (2008). Ze woont afwisselend in Berlijn en Finland.     

 

Trijp

Parallel aan de tentoonstelling Felt Sense van Dafna Maimon loopt de tentoonstelling Trijp bij Oyfo Techniekmuseum. Deze tentoonstelling vertelt het verhaal over de Hengelosche Trijpweverij. Trijp is een speciaal en exclusief soort velours die tussen 1901 en 2000 werd gemaakt door de Hengelosche Trijpweverij. Vanaf 16 februari bezoek je deze tentoonstelling waarbij je kennis maakt met bijzondere patronen en vooruitstrevende ontwerpers. Je ontdekt hoe het verleden van deze fabriek is verweven met de geschiedenis van Hengelo. Voel, kijk en ervaar!

Lees hier meer over Trijp

 

De tentoonstelling Trijp is te zien van vrijdag 16 februari t/m zaterdag 24 augustus 2024 Oyfo Techniekmuseum en Oyfo Kunstpodium.


Met dank aan

Felt Sense wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Hengelo, het BNG Cultuurfonds, Het Cultuurfonds, Mondriaan Fonds (Regeling Kunstenaarshonorarium) en Stichting Zabawas.