Magnatota

 

De installatie van Matthijs Geurds bestaat uit drie grote totems die zijn opgebouwd uit alledaagse voorwerpen die zijn bewerkt alsof het archeologische vondsten zijn. Ook voegt hij keramische werken of ander materiaal toe.

 

Met zijn sculpturen probeert Matthijs de fantasie van mensen te prikkelen, in een poging de oogkleppen weg te nemen, opdat mensen op zoek gaan naar nieuwe mogelijkheden. Deze installatie is te zien op de 1e verdieping van Oyfo Techniekmuseum tussen de zones het Magazijn en de Bodyshop.

 

Inspiratie

In de nieuwe verhaallijn van Oyfo spreekt hem het thema duurzaamheid bijzonder aan. Hele koelkasten en wasmachines zijn te vinden langs de kant van de weg. Een zorgelijke trend alsdus Geurds, maar als kunstenaar maakt hij hier dankbaar gebruik van. Veel van de sculpturen zijn gemaakt van gevonden, afgedankte materialen. Hiermee wil Matthijs mensen bewust maken van hun consumptiegedrag en de invloed daarvan op onze omgeving.

 

Matthijs Geurds

Matthijs Geurds laat zich inspireren door alledaagse gebruiksvoorwerpen als computers, magnetrons en strijkijzers. Deze worden door Matthijs met vuur en chemische substanties bewerkt en getransformeerd. Het gesmolten plastic van een koffiezetapparaat wordt een verwrongen gezicht of een masker. Door de opstelling krijgen de losse objecten een andere betekenis; het worden totems of altaarstukken verwijzend naar oude tribale werelden met mythische rituelen.

 

Kunstopdracht

Oyfo heeft vijf kunstenaars een opdracht gegeven om werk te ontwikkelen en uit te voeren die verband houden met de objecten en verhaallijn in het Techniekmuseum. De resultaten van deze opdrachten worden in het Techniekmuseum en het Kunstpodium opgesteld.

 

 

 

Het werk Magnatota van Matthijs Geurds is mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Mondriaan Fonds.