AI-Catcher

Te zien van 14 juli t/m 12 november 2023

 

AI (Kunstmatige Intelligentie) heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt en de mogelijkheden lijken eindeloos. Maar kunnen wij het verschil nog wel zien tussen het werk van echte mensen en AI? En wat betekent deze ontwikkeling voor de kunst? Bezoek de tentoonstelling AI-Catcher en kom erachter! Leer hoe AI werkt, welke toepassingen er zijn, hoe kunstenaars er mee omgaan en ontdek zelf hoe moeilijk het kan zijn om het verschil te zien tussen mens en machine.

 

Zie jij het verschil?

De wereld van Kunstmatige Intelligentie (AI) is enorm populair aan het worden en al bijna niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Het stelt machines en computers in staat om menselijke taken uit te voeren. Maar wat vinden wij daar nou eigenlijk van? En wat betekend deze technologie voor de kunst? Bij Oyfo Kunstpodium zie je hoe kunstenaars op verschillende manieren de creatieve samenwerking zijn aangegaan met AI.

 

Tom White – Perception Engines II

De Nieuw-Zeelandse kunstenaar Tom White onderzoekt met zijn werk de Algoritmische Blik: hoe machines de wereld zien, begrijpen en verworden. Samen met AI creëerde White fysiek abstracte prints, kunst door AI, voor AI. Door de algoritmes een stem te geven, kunnen wij beter de wereld zien zoals een machine dat doet.

 

Telemagic - Concert in A.I.: Een reis naar het onbekende 

Het kunstenaarscollectief Telemagic ontwikkelde hun eigen deep-learning algoritme dat zowel muzikant, dirigent als instrument is. Het algoritme genaamd vNine componeert muziek op basis van datasets van menselijke muziek. Met vNine en de daarmee georganiseerde concertreeks probeert Telemagic een toekomstig potentieel te verkennen dat nog niet eerder onderzocht en geaccepteerd is.

 

Jan Zuiderveld

Gedreven door nieuwsgierigheid en fascinatie voor kunstmatige intelligentie, maakt Jan Zuiderveld kunst die vormen van interactie tussen mens en machine verkent. Zuiderveld benadert het onderwerp vanuit zowel een creatief als wetenschappelijk perspectief. Bij zijn Coffee Machine kun je terecht voor een kop koffie en een goed gesprek, met kunstmatige intelligentie.

 

AI-Catcher

In de tentoonstelling AI-Catcher nemen wij jou op verschillende manieren mee in de wereld van AI. Naast deze tentoonstelling bij Oyfo Kunstpodium vind je in Oyfo Techniekmuseum tekstborden waarbij gebruik is gemaakt van ChatGTP. Een chatbot die AI-gegenereerde content maakt. Deze slimme computer heeft geleerd om op natuurlijke en nauwkeurige manier teksten te schrijven. Kan jij achterhalen welke teksten door onszelf zijn geschreven en welke er herschreven zijn door ChatGTP?

 

In de Tijdelijke Tentoonstellingsruimte hebben gebruik gemaakt van het AI-programma MidJourney voor het genereren van beelden. Je ziet het werk van creatieve, menselijk makers naast het werk van een machine. Aan jou de uitdaging of jij het verschil ziet! Klik hier voor meer informatie en de aansluitende workshop

 

 

AI-catcher is mede mogelijk gemaakt door Stichting GO Fonds