Construct Deconstuct

15 januari t/m 10 april 2023

 

Van 15 januari t/m 10 april 2023 was de tentoonstelling Construct Deconstruct te zien. Er wordt door drie beeldend kunstenaars ingegaan op de dynamiek tussen deze twee begrippen.

 

Dit kan fysiek of psychologisch van aard zijn. Opbouw en verval, eenheid en fragment, herinnering en vergeten, daartussenin speelt zich de dynamiek van verandering af.

 

Art van Triest

Art van Triest maakt in zijn werk gebruik van industrieel geproduceerde rasters die door hem zo worden bewerkt dat er ontregeling en verminking in het raster plaatsvindt en daarmee een nieuwe esthetiek ontstaat. Voor Construct Deconstruct realiseerde Van Triest een grote interactieve installatie waarbij de bezoeker een hangend veld met een raster van vierkanten via takels kan veranderen. Zo ontstaan er golvingen die contrasteren met de daaromheen gebouwde dragende, vaste structuur. De contrasten zijn zichtbaar in lijnvoering en materiaal gebruik.

 

Maaike Folmer

Maaike Folmer bouwt collageachtige werelden met afbeeldingen die zij op het internet vindt van technische installaties, architectuur, afval, machines, motoren, raketten et cetera, dit aangevuld met eigen fotomateriaal. Folmer becommentarieert hierin de industriële en wetenschappelijke potenties waarmee wij onze cultuur opbouwen. Het toont menselijk kunnen en vernuft, maar evenzeer draagt het de schaduwzijde van uitputting, vervuiling en chaos.

 

Urša Prek

Urša Prek onderzoekt in haar werk de relatie: omgeving, handeling en tijd en hoe die door ons geheugen in herinneringen wordt opgeslagen. In homevideo’s uit 1996 ziet ze zichzelf als driejarige spelen in een context waar ze nu geen deel meer vanuit maakt, maar ook geen herinnering aan heeft. In 'Re-enactments' onderzoekt Prek deze kloof langs de termen, bewust/onbewust, plek, land, geschiedenis. Deze 'lege' videobeelden over haarzelf vult ze op door poses die in deze familievideo’s voorkomen na te spelen en ze zo tot een nieuwe herinnering te maken. Het zijn poëtische (re)constructies.

 

 

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt vanuit de regeling 'Coronaondersteuning Kunstenaarshonorarium' van het Mondriaan Fonds.

 

 

 

Meer over de kunstenaars is te lezen op de websites:
Art van Triest
Maaike Folmer

Urša Prek