Deze tentoonstelling was te zien van 20 september t/m 8 november 2015.

 

Time Shift

 

 

Sneller, verder en gemakkelijker zijn woorden die passen bij dat andere woord, vooruitgang. Die vooruitgang is het resultaat van vele uitvindingen waarbij steeds meer in steeds minder tijd kan worden gerealiseerd. De geschiedenis van die vooruitgang is er één van versnelling. Iedere generatie geeft vorm aan die versnelling.

 

Time Shift is een tentoonstelling waarbij vier kunstenaars stilstaan bij de fenomenen van vooruitgang en versnelling. Zij overdenken en verbeelden deze bewegingen door ook de ‘keerzijde’ van vooruitgang en versnelling te tonen.

 

Voor Noortje Haegens, kan een beweging, ontstaan door een windvlaag of het vallen van een regendruppel, al een onderwerp zijn. Subtiel worden deze bewegingen in haar video’s en foto’s herhaald, vertraagd of verstild.

 

Jan Ros gebruikt de stedelijke omgeving, moderne architectuur en mobiliteit als onderwerp voor zijn schilderijen. Snelwegen, pompstations, vliegvelden of verkeersopstoppingen schildert hij opzettelijk vaag of onscherp. Dit geeft het werk een suggestie van beweging en vluchtigheid, maar ook van een lichte melancholie.

 

David Scheidler ontwerpt objecten en installaties waar geavanceerde digitale technieken samengaan met analoge mechanische techniek. Veel van zijn werken zijn interactief; de toeschouwer kan alleen op een actieve manier een werk ‘bekijken’ of ervaren.

 

Wouter Venema laat in zijn werk zowel de handeling, om iets te maken en het eindresultaat daarvan, het voltooide werk, zien. Zowel het werkproces en de uitkomsten daarvan laat hij gelijktijdig of, zoals Venema het zelf omschrijft, in één oogopslag, zien. Met als paradoxale uitkomst dat beweging en tijd in stilstaande werken worden getoond.

 

 

 

In de tentoonstelling is verder opgenomen een compilatie van eenminuutfilms onder de titel Faster or Slower, samengesteld door Cinema Zuid uit Amsterdam. Dit zijn films van 23 kunstenaars aangevuld met historisch filmmateriaal wat eveneens over versnelling en vertraging gaat.

 

Tenslotte is er een selectie van foto- en filmfragmenten te zien uit het stadsarchief van Deventer en uit het archief van Museum Hengelo. Ook in dit historisch materiaal komen begrippen als beweging, verplaatsing en verstilling aan de orde.

 

De tentoonstelling en het daarbij behorende educatieve programma is in nauwe samenwerking met Kunstenlab uit Deventer ontwikkeld.