Solotentoonstelling 'De Bomen en het Bos' van Geert Voskamp


De in Hengelo geboren (1934) beeldend kunstenaar en theatermaker Geert Voskamp ontving zijn opleiding aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs (de latere Rietveld Academie) te Amsterdam. Vanaf 1965 tot 2000 was hij verbonden als docent aan de AKI in Enschede. Een multitalent, naast graficus, tekenaar en schilder was hij actief op het gebied van theater en film. Was medeoprichter van het kunstenaarscollectief ´De Enschedese School´ en van ´INSTITUUT HOUTAPPEL´. Experimenteerde met nieuwe vormen van theater, een mix van toneel, (kunst) performance en acties waarin hij op licht ironische wijze commentaar leverde op zowel maatschappelijke zaken als op de kunstpraktijk van die tijd, de 70er en 80er jaren van de vorige eeuw.


In Zaal Zuid toont Geert werken in groot formaat die bestaan uit tekeningen en een reeks schilderijen. Het in Zaal Zuid te exposeren werk is nooit elders getoond. Het was een lang gekoesterde wens van Geert om met name de reeks, bestaande uit twaalf schilderijen, met als titel ´Het Raam´, in zijn geheel te presenteren.


Hij omschrijft het thema van ´het Raam´ in de publicatie ´Geert Voskamp Autobiografie in beelden´ als volgt: ¨Ik maakte een aantal schilderijen naar aanleiding van veranderende schaduwen (eerst vastgelegd op foto) op het rolgordijn voor het raam, veroorzaakt door verschuivingen van het licht en bewegende bladeren van een van de lindebomen voor ons huis. Het werden eenvoudige monumentale schilderijen, en ongeveer even groot als het raam zelf, het kozijn werkt als een lijst om het schaduwbeeld¨. Het is een reeks waarin tijd, de opeenvolging van de seizoenen, zon- en maanlicht samenkomen.

 

Galerie JANSENKOOY
Parallel aan deze tentoonstelling exposeert Geert Voskamp tekeningen bij Galerie JANSENKOOY in Warnsveld, onder de titel ‘Het Bos en de Bomen’.