De tentoonstelling was te zien van 7 april t/m 26 mei 2019

Tentoonstelling Materie <> Materiaal.

 

De deelnemende kunstenaars zijn: Monique Bosman (Enschede), Viktoria Gudnadottir (Hengelo) en Bram Kuypers (Arnhem). De tentoonstelling is te zien t/m 26 mei.

MATERIE < > MATERIAAL

Bestaat er een verschil tussen materie en materiaal en zo ja, wanneer wordt materie dan materiaal en hoe zou je die overgang benoemen? Materie is het resultaat van kosmologische, geologische, organische en klimatologische processen.


Het menselijk handelen maakt van materie materiaal; het cultiveert materie door de eigenschappen die erin liggen besloten bruikbaar te maken. Het autonome van materie gaat dan over in een vorm van functionaliteit die ten dienste staat van de mens. Een steen uit een bergmassief wordt een drempel. Een boom gaat over in een tafel of stoel. Zand lost op in bij voorbeeld zonnecollectoren. Materialen worden niet alleen voor praktische en dagelijkse doeleinden gebruikt. Wetenschappers onderzoeken materie op allerlei kenmerken en herkomst, en kunstenaars transformeren het naar muzische begrippen.


De aan Michelangelo toegeschreven uitspraak dat het beeld al in de steen aanwezig is en dat beeldhouwen niets anders is dan het overtollige materiaal ervan weg te halen, laat ook zien dat de overgang van materie naar materiaal niet alleen fysiek hoeft te zijn, maar ook al plaats kan vinden vanuit een idee zonder dat de steen is aangeroerd.


Materie, fysiek of mentaal aangeraakt door de mens, maakt het tot materiaal. Kan materiaal daarentegen ook terugvallen naar materie? Bij die overgang zouden dan termen als overwoekeren, ruïneren en verval passend kunnen zijn. Een proces waarbij de sporen van de mens steeds verder worden uitgewist. De kunstenaars Monique Bosman, Viktoria Gudnadottir en Bram Kuypers zoeken in dit overgangsgebied hun inspiratie.
 

 

Monique Bosman

 

 

 

 

 

 

 

Bram Kuypers

 

Zaaloverzichten Materie <> Materiaal

Fotografie tentoonstelling: Remco Dikken

Viktoria Gudnadottir - (on)bewerkt rauw
Video-opnames IJsland

 

Bram Kuypers - Wizard Staff 2019
Blanco aluminium drinkblikken